L’Orquestra Barroca Catalana neix l’any 1993 amb la idea de divulgar i recuperar repertori dels segles XVII i XVIII. Els seus membres, majoritàriament residents a Catalunya, són músics especialitzats en interpretació històrica
El repertori interpretat és ampli, tan instrumental com operístic i religiós. Del repertori interpretat cal destacar la Missa Alma redemptoris Mater i el concert per fagot d’Anselm Viola, els Motets, el Magnificat, la Passió segons Sant Joan i la Passió segons Sant Mateu de Johan Sebastian Bach, Il vespro de la Beata Virgine de Claudio Monteverdi, el Te Deum de M.A. Charpentier, el Messies de Georg Friedrich Händel, el Rèquiem de Wolfgang Amadeus Mozart, la missa Nelson de Franz Joseph Haydn i el concert per a violí en re m de Fèlix Mendelssohn. .
L’Orquestra Barroca Catalana també ha fet una tasca de recuperació de música fent sortir a la llum obres de Domènec Terradellas, Francesc Valls, Ferran Sor, Vicenç Martin i Soler, Charles Desmazures, Alessandro Scarlatti, Angelo Ragazzi, Emanuele D’Astorga i Manuel i Josep Pla.
Hi han treballat directors de prestigi internacional com Hiro Kurosaki, Olivia Centurioni, Paul Dombrecht, Barry Sargent, Charles Limouse, Eva Kollar, Simon Carrington, Helmut Breuer, Manuel Valdivieso, Jordi Casas i Josep Vila i Casañas, entre d’altres, i hi ha col·laborat amb solistes com, Josep Borràs, Jordi Domènech, Marta Matheu, Marta Almajano, Pau Bordas, Robert Expert, Michael Chance, Lluís Vilamajó, Marisa Martins i Núria Rial.
Solistes i Directora
Elena Copons, soprano
Estudia Cant a Terrassa amb Dolors Aldea i Sologesang i Lied al Conservatori de Viena, on finalitza els estudis Cum Laude. El 2007 guanya el 2n Premi en el Concurs Internacional de Lied de Stuttgart.
Com a liederista ha ofert nombrosos recitals, destacant els concerts al LIFE Victoria Barcelona 2017, al Musikverein, a la Radiokulturhaus, a l’Arnold Schoenberg Center i a la Bösendorfersaal de Viena, a la Festspielhaus de St. Pölten, a la Liederhalle de Stuttgart, pels Ludwigsburger Schlossfestspiele, al Palau de la Música Catalana, a L’Auditori de Barcelona, al Kingsplace de Londres, al Holywell d’Oxford, a la Schubertíada de Vilabertran i als prestigiosos cicles monogràfics dels Lieder de Schubert a “The Schubert Project” al Regne Unit i a “Der Ganze-Hugo-Wolf” a Stuttgart. Recentment ha debutat al Teatro Mayor de Bogotà al costat de Christoph Prégardien, Iris Vermillion i Günter Haumer, acompanyats per Roger Vignoles, amb qui ha col·laborat en diverses ocasions. Ha ofert recitals amb els pianistes Sholto Kynoch, Deirdre Brenner, Marcelo Amaral, Jordi Armengol, Josep Surinyac i Francisco Poyato.
Va debutar el 2008 al Gran Teatre del Liceu on ha participat produccions d’òpera (L’incoronazione di Poppea, Fidelio, L’arbore di Diana, Ariane et Barbe-Bleue, Aida, Tosca, Le Nozze di Figaro), en concerts (Il pirata, Escenes de Faust, L’Atlàntida, Requiem de Mozart) i estrenant diverses obres dins del Cicle OFF Liceu. Al Teatro Real de Madrid a interpretat Don Quichotte, Thais, Hänsel und Gretel, Die Zauberflöte, Gloriana, Displace i Je suis narcissiste. També a debutat a altres escenaris europeus com el Theater an der Wien, Stadttheater de Klagenfurt, Kammeroper de Graz, als festivals Carinthischer Sommer i Opernfestspiele St. Margarethen a Àustria.
Ha actuat amb la majoria d’orquestres peninsulars i també amb l’Orquestra del Festival de Dresden, la Wiener Kammerorchester, Ensemble Prisma, Orquestra de la Volksoper, la Münchner Symphoniker i la Camerata Salzburg. Ha estat dirigida per Ivor Bolton, David Afkham, Patrick Fournillier, Sir Neville Marriner, Claudio Scimone, Marc Piollet, Sebastian Weigle, Renato Palumbo, Harry Bicket, Stéphane Denève, Leopold Hager, Kaspar Zehnder, Josep Pons, Antoni Ros-Marbà, Edmon Colomer, Salvador Mas, Jordi Casas, Josep Vila, José Ramon Encinar i Pablo González, entre d’altres.
Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano
Nascuda a Girona , obtingué el 1r premi del Conservatori Nacional Superior de Música de París , va prosseguir el seu perfeccionament a la Guildhall School of Music de Londres i després a l’òpera Estudi a l’Òpera Nacional de Lió.
El seu repertori inclou més de trenta papers com Carmen, Ottavia, Dorabella, Rosina, Nicklausse, Suzuki…
Ha cantat al Liceu de Barcelona , Palau de les Arts de València , Òpera de Bilbao, Òpera d’Oviedo, Opéra National de Montpellier, Théâtre des Champs Elysess París, Teatro Real de Madrid, etc
Ha treballat amb directors com Zubin Mehta, Ivor Bolton, Fabio Biondi i directors d’escena com Peter Brook , Claus Guth, Krzysztof Warlikowski…
Té més d´una dotzena de discos al mercat discogràfic com amb la London Philharmonic del Requiem de Bottesini, el poema simfònic Dante de Granados amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona, i en DVD l´òpera Ariane et Barbe-bleu del Gran Teatre del Liceu.
Aquesta temporada la podrem veure al Gran Teatre del Liceu cantant
l´òpera “El monstre del laberint” del compositor anglès Jonathan Dove i també en el Teatro Real de Madrid interpretant La Flauta Màgica de Mozart.
Farran Sylvan James, violí i direcció
Farran Sylvan James comença els estudis de violí als tres anys a la seva ciutat natal, Vancouver ( Canadà) i els completa a la State University de New York i a la Juilliard Scholl de la mateixa ciutat amb Joel Smirnoff i Joyce Robbins. Als 16 anys comença la seva carrera professional amb diversos grups internacionals com Metamorphosen Chambar Ensemble ( Harvard), Les Violons du Roy ( Quebec) i la Montreal Chamber Orchestra.
Es trasllada a Europa fa 15 anys i treballa amb grups i orquestres de música antiga. Com a concertino de Al Ayre Español o al Bach Consort Wien i, com a primer violí, a La Tempestad i al Quartet Albada.
Farran James toca assíduament en els mes prestigiosos teatres i auditoris europeus i ha estat convidada per destacats directors i formacions, Jordi Savall, Ottavio Dantone, Monica Hugget, Alfredo Bernardini o Gabriel Garrido.
Entre les seves gravacions destaquen les realitzades com a concertino i violí principal de diversos grups i orquestres pels segells Harmonia Mundi, Ambroisie, Naive, Challenge, Sony i Arsis.
A més de la seva activitat en el repertori musical de la música antiga, Farran Sylven James desenvolupa una intensa activitat concertística en el terreny de la improvisació, així com altres tècniques i estils musicals. Destaquen les seves col·laboracions amb la cantant de flamenc Mayte Martin, el duo lyre amb Luis Paniagua i el grup vocal de cant difònic Muom.
Farran Sylvan James toca amb un violí Johannes Cuypers del 1790.
El concert
Pergolesi 1736 · Stabat Mater
A més de ser una obra de gran bellesa, Stabat Mater de Pergolesi forma part de les obres que més s’interpreten. Farran Sylvan James, com a concertino directora, en dirigirà la versió de l’OBC i Elena Copons, soprano, i Gemma Coma Alabert, mezzosoprano, en seran les solistes. Sempre agrada a l’OBC fer aflorar bona música d’autors poc coneguts i en aquest cas ens donen a conèixer Francesco Durante, Jan Dismas Zelenka i Alessandro Scarlatti.
Nàpols és l’eix d’aquest programa. Pergolesi, Durante i Scarlatti, tot i que no hi van néixer, hi van passar gran part de la seva vida. Zelenka va rebre part de la seva formació d’A. Scarlatti a Itàlia.
Gaudim de tot aquest entorn napolità.