Cor de Cambra de Granollers
El Cor de Cambra de Granollers neix el 1996 amb l’escola de música creada aquell mateix any en el marc de la Societat Coral Amics de la Unió, entitat dedicada des de 1877 a la promoció i difusió de la música coral. El Cor de Cambra de Granollers és una formació resident al Teatre Auditori de Granollers que l’any 2019 ha obtingut el Segon Premi al XLVIII Certamen Coral d’Ejea de los Caballeros, sota la direcció de Josep Vila Jover.
El seu repertori és molt ampli i comprèn obres de diversos gèneres, èpoques i estils: polifonia religiosa i profana, barroc, classicisme, romanticisme, música contemporània i cançons tradicionals d’arreu del món. El cor ofereix de forma regular cada temporada produccions en col·laboració amb l’Orquestra de Cambra de Granollers i dins el cicle La música del cel, organitzat per l’església de Sant Esteve de Granollers. A més de les produccions al Teatre Auditori de Granollers també actua a alguns dels escenaris més importants del país, com el Palau de la Música o L’Auditori de Barcelona.
El Cor de Cambra de Granollers ha participat en diversos festivals internacionals de cant coral tan a l’Estat espanyol com a diversos països d’Europa, i ha col·laborat amb formacions com l’OBC o l’OSV i ha treballat sota la direcció d’Álvaro Albiach, Robert King, Manel Valdivieso, Christian Grube, Xavier Puig, Salvador Brotons o Edmon Colomer entre d’altres. Des de la seva formació és dirigit per Josep Vila Jover.
Entre els projectes del cor destaquen la producció Mirrors sota la direcció de Pete Churchill, els diversos concerts del repertori Cantem i New Lights o la col·laboració en La novena de Beethoven amb l’Orquestra Simfònica del Vallès de les temporades 17/18 i 18/19 i les edicions de Carmina Burana al Teatre Auditori de Granollers del febrer del 2016 i el març del 2019. El gener del 2019 ha col·laborat amb l’OBC i el Cor Madrigal en la producció Shumann: La Renana dirigits per Hartmut Haenchen.
Ha publicat alguns treballs discogràfics com Després del Jazz (2011) amb el Martí Ventura Quartet o Josep M. Ruera, Música vocal (2009).
Josep Vila Jover, Director
Nascut a Granollers el 1970, va estudiar direcció coral amb Enric Ribó, Conxita Garcia i Christian Grube. Des de 1995 és el director artístic de la Societat Coral Amics de la Unió, una prestigiosa escola coral de Granollers que compta amb més de sis-cents cinquanta alumnes i deu cors en actiu.
En aquesta institució hi dirigeix VEUS – Cor infantil Amics de la Unió -format per 60 veus blanques d’entre 12 i 18 anys- i el Cor de Cambra de Granollers, un cor mixt de 40 membres. Tots dos cors són formacions residents al Teatre Auditori de Granollers des de l’any 2017.
Aquests cors han actuat en les temporades estables del Palau de la Música Catalana, L’Auditori de Barcelona i el Gran Teatre del Liceu, on ha col·laborat amb reconeguts directors com Edmon Colomer, Jordi Savall, Lluís Vilamajor, Robert King, Manel Valdivieso, Álvaro Albiach, Pablo González o Rubén Gimeno. També realitza regularment concerts i gires internacionals, arreu d’Europa i des de l’agost del 2017 també fora del continent.
Josep Vila és convidat de manera regular com a director a tallers, workshops i festivals internacionals de cant coral. Entre les últimes participacions cal destacar el festival EUROTREFF 2017 a Wolfenbüttel (Alemanya), l’Europa Cantat 2018 a Tallinn (Estònia), on hi va realitzar un taller juntament amb el director hongarès József Nemes, o al 6° Encuentro de Coros Infantiles y Juveniles “El canto nos une” (Colòmbia) l’estiu del 2018.
Marco Antonio García de Paz, Director convidat
És un dels directors més coneguts del panorama coral de l’Estat Espanyol. Natural d’Astúries, va obtenir les millors en els estudis de Direcció al Centro Superior de Música del País Vasco (Musikene) i actualment desenvolupa el seu treball com a docent a Conservatorio Superior de Música del Principado de Asturias, «CONSMUPA» y en el Conservatorio de Música de Gijón.
Col·labora sovint amb figures tan destacades com Peter Phillips i els «Tallis Scholars». És freqüentment reclamat per dirigir cors per tot Espanya i Europa, realitzar tallers, cursos i seminaris formatius sobre cant coral i directors, així com per formar part en jurats de certàmens corals nacionals i internacionals.
El 2015 va ser convidat a dirigir el Coro de Radio Televisión Española (OCRTVE) en un concert al Teatre Monumental de Madrid, sent aquest concert retransmès en directe per Ràdio Clàssica de Ràdio Nacional d’Espanya.
Recentment ha treballat amb altres cors professionals del nostre país, com el Coro de la Comunitad de Madrid (ORCAM) i el Coro Nacional de España (CNE). És director convidat del Joven Coro de Andalucía (JCA) dins el Programa Andalús per a Joves Intèrprets. Els seus projectes immediats inclouen compromisos a Espanya, Itàlia, França, Bulgària o Grècia.
Fundador i líder del cor «El Lleón de Oro», en els seus més de dues dècades d’existència ha registrat amb el seu grup una dilatada trajectòria internacional, plasmada en nombrosos concerts a Estats Units, Àfrica i diversos països europeus, importants premis i gravacions amb destacats segells.
El concert
RENAISSANCE
La música de la Renaissance és esplendor als ulls de tothom qui l’escolti. Després d’una llarga època de foscor, al continent europeu deixa enrere l’Edat Mitjana per donar pas a una redescoberta de la literatura, la filosofia i les ciències de l’Antiguitat. Escriptors, mestres, filòsofs i compositors s’emmirallen en aquelles creacions greco-romanes amb una visió de futur: es torna a donar valor a la cultura, una cultura centrada en la humanitat. A Anglaterra, Espanya o Itàlia els compositors s’inspiren en melodies antigues alhora que apareixen nous instruments rics en sons i polifonia. Durant el Cinquecento, l’últim període on la Renaissance ja està consolidada arreu d’Europa, compositors com Maddalena Casulana, Tomás Luis de Victoria o Giovanni da Palestrina deixen escrites algunes de les obres que es poden sentir -en els dos sentits de la paraula- en aquest recull.
En aquest concert, volem que tornin a néixer totes aquelles obres que van obrir els ulls a l’Europa del segle XVI. Un recull fet amb cura per Marco Antonio García de Paz, prestigiós director que convidem a Catalunya en aquesta ocasió tan especial. Ell serà l’encarregat de fer brillar les obres dirigint el Cor de Cambra de Granollers. L’estrena del resultat d’aquest treball va ser l’abril de 2020, en plena primavera, també un dels renaixements més bonics que existeixen.